Ringer worden

De mensen die vogels van een ring voorzien worden ringers genoemd. In Nederland is een speciale machtiging nodig om vogels te mogen ringen. Naast onderzoekers heeft Nederland vooral veel vrijwilligers die dit werk doen. Dankzij hun inzet kunnen wij veel informatie verzamelen.

Vogeltrekstation heeft drie verschillende rollen voor mensen die meehelpen met vogelonderzoek. De assistent ringer, deze persoon helpt mee met al het werk rondom het ringen maar ringt zelf geen vogels, de aspirant ringer, deze persoon is in opleiding om ringer te worden en mag onder toezicht van een gemachtigde ringer ringen, en natuurlijk de ringer, deze persoon heeft een geldige ringmachtiging en mag zelfstandig vogels ringen.

Assistent ringer

Wilt u graag helpen met vogelonderzoek, maar heeft u geen interesse in zelf ringen? Dan kunt u ook als assistent meehelpen. Assistenten zijn onmisbaar in het veld. U heeft geen toestemming nodig van Vogeltrekstation om assistent te worden. U kunt zich wel bij ons aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aspirant ringer

Het ringen van vogels is niet zomaar een hobby. Ringers zijn ontzettend toegewijd en investeren veel tijd en energie in het ringwerk. Dit komt omdat ringers het ringen van vogels prachtig werk vinden, maar het komt ook omdat Vogeltrekstation eisen stelt aan de kwaliteit en wetenschappelijke waarde van het ringwerk. Doorgaans betekent dit dat er met vaste intervallen moet worden geringd, maar het kan ook zijn dat er in korte tijd heel veel werk moet worden gedaan in bepaalde seizoenen. Houd hier rekening mee bij het bedenken of u aan een ringersopleiding wilt beginnen.

Wij raden iedereen aan eerst als assistent te beginnen om kennis te maken met het ringen van vogels en het werk wat daarbij hoort.

Opleiding tot ringer

Aansprakelijkheid

Het meewerken aan het wetenschappelijk ringonderzoek geschiedt op geheel vrijwillige basis en Vogeltrekstation kan dan ook niet aansprakelijk gesteld worden voor ongevallen en ziekten (of welke nadelige gevolgen dan ook), die kunnen ontstaan bij activiteiten daaromtrent. Het ringwerk vindt plaats op vrijwillige basis, zonder gezagsverhouding of opdracht. U kunt bij uw gemeente controleren of zij een collectieve verzekering voor vrijwilligers hebben afgesloten.

Ringgroep vinden?

Heeft u interesse in het helpen met vogelonderzoek, maar heeft u nog geen contacten in uw netwerk hiervoor. Vul dan onderstaand formulier in, dan kan Vogeltrekstation u in contact brengen met een persoon in uw omgeving.