Zoönose

Het zoönosenproject richt zich op het verzamelen van informatie over op mensen overdraagbare ziektes die door vogels kunnen worden verspreid. Bij het onderzoek is een groot aantal vrijwillige ringers betrokken die van een selectie van vogelsoorten bloedmonsters, keel- en cloacaswabs nemen die worden onderzocht op het voorkomen van een aantal virussen. Ook worden van alle vogels teken verzameld. De vogels worden jaarrond bemonsterd.

Vogeltrekstation doet dit onderzoek in samenwerking met vele organisaties. Bij Erasmus MC testen ze de genomen monsters op infectieziektes. Dit project is onderdeel van een groot consortium genaamd One Health PACT.

 

Meedoen?

Elk jaar organiseert Vogeltrekstation een cursus, bestaande uit twee delen, theorie en praktijk. Deze beide onderdelen zijn nodig om een bevoegdheid te verkrijgen om mee te doen aan het onderzoek. Bent u ringer? Wilt u meehelpen? Houd dan de agenda in de gaten. Momenteel zijn we hard op zoek naar mensen in Noord-Brabant, Zeeland, Drenthe en Overijssel. 

Doet u al mee en heeft u nieuwe materialen nodig? Als u inlogt in de webwinkel kunt u daar alle materialen bestellen. 

Handleidingen en protocollen vindt u bij info voor ringers, documenten.