Al behoort de spreeuw tot de meest algemene soorten ter wereld, in Nederland neemt deze soort sterk in aantal af. Wat precies de oorzaken van deze achteruitgang zijn is nog niet bekend. Mede daarom werd 2014 uitgeroepen tot het jaar van de spreeuw door Vogelbescherming Nederland en Sovon.

In het kader van het jaar van de spreeuw zijn er 100 nestkasten met camera over Nederland verdeeld. De spreeuwen van deze kasten worden geringd met een metalen ring en een donkergroene kleurring. Elke kleurring heeft een witte inscriptie bestaande uit twee tekens. Dit kan elke combinatie van letters en de cijfers 0 tot en met 9 zijn. De spreeuwen krijgen deze kleurringen omdat ze dan niet teruggevangen hoeven te worden maar ook van een afstand zijn af te lezen. We hopen zo meer over de overleving en het terreingebruik van jonge spreeuwen te leren.

Werkwijze

Als u een gekleurringde spreeuw heeft gezien, dan kunt u deze melden via het webformulier meldenkleurring spreeuw. Het kan ook zijn dat u een spreeuw ziet met een kleurring van een andere kleur. In Nederland wordt rond Almere ook met rode kleurringen gewerkt, deze hebben een inscriptie bestaande uit 3 tekens. Buiten Nederland (in Engeland bijvoorbeeld) worden ook spreeuwen gekleurringd met verscheidene kleuren. Deze kunt u ook gewoon op hetzelfde formulier melden.

Voor meer informatie en om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws kunt u kijken op de website van het jaar van de Spreeuw.
Een leeftijdenkaart voor de spreeuw kunt u hier vinden. De handleiding voor het jaar van de spreeuw vindt u hier.

Gekleurringde spreeuwen

Foto's gemaakt door: Jan Schoppers & Frank Majoor   & Leo Daanen

Foto gemaakt door: Jan Doevendans