Iedereen kan een gevonden of afgelezen metalen ring melden met GRIEL. Inloggen is daarvoor niet nodig. U voert stap voor stap de gegevens in en ontvangt direct bericht over de door u waargenomen geringde vogel. In de beknopte handleiding wordt het melden van een ring in GRIEL uitgelegd. Let: vult u uitsluitend het ringnummer in (ring'nummers' kunnen beginnen met één of meer letters) en kiest u de juiste centrale. Bekijk het voorbeeld.

Ringers en vaste melders kunnen inloggen in GRIEL en hun ring- en terugmeldgegevens invoeren en beheren. GRIEL biedt -voor het eerst- de mogelijkheid al uw gegevens die in de database van Vogeltrekstation aanwezig zijn te bekijken. U kunt fouten opsporen en verbeteren, en ontbrekende gegevens alsnog toevoegen. GRIEL biedt ook uitstekende mogelijkheden voor het invoeren van oude gegevens die nu nog op de plank liggen.

 

GRIEL biedt de unieke mogelijkheid om kaarten te maken waarop de locaties van geringde vogels -dat zijn er meer dan 8 miljoen!- in de database zichtbaar zijn. U kiest zelf een vogelsoort of soortgroep en het gebied en de tijdsperiode waarbinnen u de waarnemingen wilt zien. In één oogopslag ziet u waar geringde vogels in Nederland naar toe gaan en vandaan komen.

 

 

WAARSCHUWING: vermijd oude versies van internet explorer. Download Internet Explorer 11 of Google ChromeIn Internet Explorer 11 dient compatability view uitgeschakeld te zijn (duit is standaard het geval). In Internet Explorer 9 en 10 dient compatibility view (CV) juist te zijn ingeschakeld. U ziet direct of deze is ingeschakeld door naar de kleur van het icoontje naast uw adresbalk te kijken (zie afbeelding hiernaast). Is dit blauw gekleurd dan is CV ingeschakeld. Heeft het een andere kleur dan is CV uitgeschakeld. U schakelt in dat geval CV in door met uw muis op het icoontje te klikken. Hierna kleurt het blauw, is CV ingeschakeld, en functioneert GRIEL normaal. Wegens problemen met de layout wordt Firefox niet langer ondersteund.

Voor ringers is er een handleiding beschikbaar waarmee u GRIEL kunt leren gebruiken. De handleiding wordt regelmatig geactualiseerd. Heeft u een probleem met GRIEL? Raadpleeg de rubriek Veelgestelde Vragen, of bekijk de issue lijst. Zie bijlage voor een sopeciale handleiding over Gegevens exporteren en bewerken vanuit GRIEL.

De naam GRIEL is bedacht door Boena van Noorden, die daarmee de op de vorige ringersdag uitgeschreven prijsvraag heeft gewonnen. De inzending van Boena werd gekozen uit een dertigtal voorstellen. We vonden GRIEL de meest originele inzending.