U heeft een geringde vogel waargenomen of gevonden. Maak een keuze uit de onderstaande mogelijkheden:

Metalen ring (open)

 

U heeft een metalen ring (zie afbeeldingen hiernaast) gevonden of afgelezen: U kunt deze direct invoeren op www.griel.nl. Kiest u binnen GRIEL voor de optie "gevonden of afgelezen ring melden". 

Nadat u de melding op GRIEL heeft ingevoerd ontvangt u een email met informatie over de herkomst van de door u waargenomen vogel. Als het een Nederlandse ring betreft ('Vogeltrekstation Arnhem Holland' of 'Arnhem VT Holland') gaat dit per omgaande, bij buitenlandse ringen kan het langer duren. Ontvangt u de informatie liever per post? Vermeld dan uw volledige adres gegevens in GRIEL

  

ELSA-ring (ooievaar)

ELSA ringen (zie afbeelding hiernaast) zijn speciale ringen die alleen gebruikt worden bij Ooievaars. Dit zijn zwarte kunststof ringen met een witte inscriptie. De inscriptie bestaat uit: een ringcentrale code en een ringnummer.

In het voorbeeld hiernaast is de centrale: 'BLB Brussels Belgium' en het ringnummer is: 'M6034'.
(Overzicht verschillende buitenlandse centrales en de codes).

Heeft u een ELSA-ring gevonden of afgelezen bij een Ooievaar dan kunt deze ook invoeren op GRIEL.

 

Kleurringen of halsbanden

Hierbij is belangrijk te letten op:
- de kleur(en) van de ring of halsband
- de eventuele inscriptie (incl. kleur) op de ring of halsband
- de positie van de pootring(en) (linker of rechter poot én boven of onder)

Kleurringen en halsbanden kunnen NIET worden doorgegeven met GRIEL.

Klik hieronder op de soort om de kleurringen/halsbanden te melden:

  Kleurringen of halsband van ganzen
  Kleurringen van scholeksters
  Kleurringen van huismussen
  Kokmeeuw en groeiend aantal andere projecten: cr-birding-submit

Of ga naar cr-birding.org om uit te zoeken waar u de informatie kunt rapporteren (De site is Engelstalig).

 

Postduiven en kweekvogels ring (gesloten ring)

Er zijn in Nederland een aantal organisaties die een ring bij een (kooi)vogel aanbrengen. Die vogels vliegen vrij rond (postduiven) of gekweekte exemplaren ontsnappen een enkele keer.

Die vogels dragen allen een gesloten ring, d.w.z. die ring kan niet worden opengebogen zonder ‘m door te knippen en kan dus alleen worden aangebracht als de vogel nog een ‘piepklein’ nestjong is. Soms hebben deze vogels met daarnaast nog een gekleurde kunststof ring.

Postduiven- (afbeelding hiernaast boven) en kweekvogelringen (afbeelding hiernaast onder) kunnen NIET worden doorgegeven met GRIEL.

Er zijn verschillende organisaties die 'gesloten ringen' uitgeven. Kijk goed naar de inscriptie om te achterhalen wie de ring heeft uitgegeven. Via onderstaande link heeft u een overzicht van de verschillende organisaties.

Overzicht contactgegevens postduiven en kweekvogels

Contact

Het is ook mogelijk een terugmeldformulier te downloaden, de gegevens in te vullen, en het formulier op te sturen naar Vogeltrekstation, Postbus 50, 6700 AB Wageningen

Let op: Stuurt u ons GEEN dode vogels op! Verwijder eventueel de ring en stuur deze op. Vermeld in dat geval ook altijd het ringnummer in de brief of op het formulier! Ringen verdwijnen regelmatig uit de envelop.

Weet u niet goed waar u de waargenomen ring moet melden of heeft u een vraag? Neem contact op met het Vogeltrekstation via email of telefoon: 0317 - 47 34 65