De vleugel is, voor ons ringers, een belangrijk lichaamsdeel met behulp waarvan we identificatie, determinatie en leeftijdsbepaling kunnen doen. We gebruiken daarvoor o.a.:

  • de vorm van de vleugel, soms gepresenteerd als vleugelformule.
  • de rui van de vleugelveren,
  • de lengte van (a) de gehele vleugel, of (b) de lengte van een enkele veer, of (c) de lengte van een deel van een veer (bv. de notch).

Wil je precies weten waar je over praat dan moeten de vleugelveren een naam (de topografie) en een nummer hebben. De benaming van de vleugelveren is wel eens veranderd en de determinatieliteratuur is doorspekt met Engelstalige termen, maar vooral de nummering van de vleugelveren is een 'eeuwige strijd' tussen twee systemen. De twee belangrijke determinatiewerken in Europa (Svensson 1992 en Jenni & Winkler 1994) gebruiken verschillende nummeringssystemen!. Beide determinatiewerken zijn van eminent belang en hieronder zijn dan ook de twee nummeringssystemen weergegeven zodat u in beide boeken niet "de veren kwijt raakt".

Systeem A:

Topografie en nummering (Nederlandstalig)
in  Speek 1994
Nummering (Engelstalig)
in Svensson 1992

 

Systeem B:

Topografie en nummering (Engelstalig)
in Jenni & Winkler 1994
Topografie en nummering (Nederlandstalig)
in Jenni & Winkler 1999

 

 

 Literatuur

  • Jenni L. & R. Winkler 1994. Moult and Ageing of European Passerines. Academic Press, London. ISBN 0-12-384150-X
  • Jenni L. & R. Winkler 1999. Bepaling van leeftijd en geslacht van een aantal Europese zangvogels. Ringcentrale, Heteren. ISBN 90-74638-09-0
  • Speek B.J. (ed.) 1994. Handkenmerken voor het bepalen van soort, geslacht en leeftijd van in het wild levende vogels. Heteren, N.I.O.O. ISBN -
  • Svensson L. 1992 (4e druk). Identification Guide to European Passerines. Stockholm. ISBN 91-630-1118-2