Ieder jaar reizen er over de hele wereld zo’n 50 miljard vogels. Kleine en grote, tot wel tienduizenden kilometers. Door ze te voorzien van een ring ontdekken we hun geheimen. Zo kunnen we ze beter beschermen. Bij het ringen gaat het welzijn van de vogels altijd voor.

Ringers die in het bezit zijn van een geldige ringmachtiging voorzien de vogels snel en vakkundig van een ring. Daarbij is het van groot belang dat de vogel correct op naam wordt gebracht, en dat leeftijd en zo mogelijk geslacht aan de hand van het verenkleed eenduidig worden bepaald.

Ringers kunnen daarbij terugvallen op specifieke literatuur die in onze webwinkel te koop is en op informatie in de sectie 'determinatie' op deze website. Om het tijdstip waarop jonge vogels in het nest kunnen worden geringd goed te kunnen bepalen, biedt de sectie 'broedbiologische gegevens' uitkomst.

Heeft u een vogel met een metalen ring gevonden? Dan kunt u deze direct via deze website melden. Metalen ringen die zijn uitgegeven door één van de officiele ringcentrales meldt u online in GRIEL.

Voor afgelezen kleurringen van bijvoorbeeld ganzen, steltlopers, meeuwen of andere vogels bestaan er speciale websites. Ringen van postduiven en gekweekte vogels kunt u melden bij de betreffende organsiatie. U vindt alle informatie handig bij elkaar in de sectie 'ring gevonden'.

Heeft u een vogel gevonden die gewond of ziek is? Raadpleegt u dan de lijst met 'Vogelasiels' voor een opvangcentrum bij u in de buurt. Als de vogel ook geringd is, vergeet u dan niet het ringnummer te melden!