Ringers verschijnen met hun ringwerk regelmatig in de krant, op de radio en op televisie. Hieronder een greep uit recente artikelen en fragmenten over allerlei ringprojecten. Bent u onlangs ook in de media verschenen met uw ringwerk? Neem dan contact met ons op.

 

De raaf als 'wolvenvogel' in een aflevering van Natuurlijk Zoëy. Uitgezonden op 14 mei 2022 bij RTV Utrecht.

Hans de Vos Burchart neemt Eddy Zoëy mee met raven ringen voor het programma Natuurlijk Zoëy. Bekijk de aflevering hier..

 

African Bird Club: Site fidelity and recurrence of Barn Swallows Hirundo rustica in Zambia

Bennie van den Brink en Rob G. Bijlsma schreven in 2021 een artikel over boerenzwaluwen geringd in Zambia en teruggevangen op verschillende plekken in Eurazië. Lees hier het artikel...

 

TWIRRE: 35 jaar ringonderzoek aan Kleine karekieten (Acrocephalus scirpaceus) langs de noordoever van het Tjeukemeer bij Rohel, juni 2021.

Aan de noordoever van het Tjeukemeer onder Rohel worden sinds 1974 vogels geringd, aanvankelijk door Klaas Koopman en vanaf 1985 door de auteur, Jan de Jong. Over deze waardevolle informatie heeft de auteur een artikel geschreven. Lees het artikel..

 

NRC: De mug is weer riskant in Nederland, 4-12-2020

Sinds deze zomer komt het westnijlvirus in Nederland voor. Dat kan door de ‘gewone’ huisstteekmug worden overgedragen. Moeten we ons zorgen maken? Lees meer...
 

Vroege Vogels: Oudste vogelringstation van Nederland, 16-10-2020

In Meijendel vinden we het oudste vogelringstation van Nederland. Hier werden in 1927 al vogels geringd. In die tijd waren het de notabelen uit Wassenaar en Den Haag die onderzoek deden naar de vogels in de duinen. Nu, bijna honderd jaar later, worden er nog altijd bijzondere ontdekkingen gedaan. Bekijk het fragment.
 

De Stentor: Zelfs bevalling van zijn vrouw moest wachten op de hobby van Gerard (77) uit Gorssel: ‘Alles draait om vogels’, 4-8-2020

In zijn achtertuin is een twaalf meter lang net gespannen. Achter het fijnmazige net staan twee plateaus met vogelvoer. Zodra er een vogeltje in het net verstrikt raakt, neemt Gerard Boere (77) het mee naar zijn tuinhuis voor onderzoek. Hij is één van de vijftig Nederlanders die informatie verzamelt voor het ring-MUS project. Het gaat namelijk niet goed met de huismus.  Lees meer...
 

NOS: Wulp in Overijssel oudste in Europa, ontdekker ringde hem in 1988, 14-7-2020

De oudste wulp van Europa, voor zover bekend, broedt in het Overijsselse Dalfserveld. Weidevogelbeschermer Gerrit Gerritsen ontdekte dat hij dit mannetje in 1988 als kuiken heeft geringd. Lees meer...
 

Franeker Courant: Hoogbejaarde scholekster van 40 jaar oud ontdekt, 1-7-2020

Leden van de Ringgroep Franeker hebben op de zeedijk bij Oosterbierum een hoogbejaarde scholekster aangetroffen van 40 jaar oud. Gemiddeld worden deze vogels zelden ouder dan 20 jaar, al is er ooit een exemplaar van 46 jaar gezien op de Maasvlakte. Lees meer...
 

Vroege Vogels: Maashorst is een waar raven-walhalla, 4-4-2020

In 2012 was vreugde enorm toen bleek dat de raaf weer terug was in de Maashorst. En daarmee ook terug in Noord-Brabant. Het was bijna 100 jaar geleden dat een koppeltje raven voor het laatst in de provincie heeft gebroed. En ook dit jaar is het weer raak. Wij mogen mee met ringen van de raven van de kersverse ouders. Dus klimgerei en klimmen maar. Bekijk het fragment.
 

De Buitendienst: Laat de eend niet in zijn eendje staan! 3-4-2020

Het aantal wilde eenden is de afgelopen jaren flink achteruitgegaan. We moeten voorkomen dat het er nog minder worden. Bekijk de aflevering.
 

Vroege Vogels: Ganzenconferentie, 3-1-2020

Wetenschappers en vrijwilligers uit de hele wereld zijn deze week in Friesland bij elkaar gekomen  om te praten over ganzen. De getallen, onderzoeken en problemen buitelden over elkaar heen op de vierdaagse conferentie van de Goose Specialist Group. Eén dag was vrijgemaakt om naar buiten te gaan, want de overwinterende ganzen zijn nu massaal aanwezig. Beluister het fragment.
 

Vroege Vogels: Huiszwaluwen van het Lauwersmeer, 15-11-2020

Ecoloog Jan Doevendans onderzoekt al 15 jaar de huiszwaluwen die broeden in het controlegebouwtje van de sluizen dat is aangelegd na de sluiting van het Lauwersmeer. In die jaren heeft hij gezien dat het langzaam minder goed met ze gaat. Waar het 20 jaar geleden normaal was dat er acht jongen in een nest lagen, zijn het er nu vaak twee of hooguit drie. Bekijk het fragment.
 

De Kennis Van Nu: Ziekmakende muggen, 2-10-2019

Entomoloog Sander Koenraadt en viroloog Gorben Pijlman van de Wageningen Universiteit infecteren alledaagse muggen met virussen. Zo ontdekken ze welke ziektes deze dieren kunnen overbrengen. De doodgewone huissteekmug bijvoorbeeld kan bij een natte lente en droge zomer het westnijlvirus verspreiden. Bekijk de aflevering.
 

TV Rijnmond: Knooppunt Holland: Route Johan & Leendert in de Krimpenerwaard, 6-7-2019

Deze week fietst Johan samen met Mees Kees acteur Leendert de Ridder door de Krimpenerwaard. Ze ringen jonge steenuiltjes, gaan op een bijzondere manier terug in de tijd en zien hoe boeren en natuurorganisaties samenwerken om de weidevogels in dit gebied een betere leefomgeving te bieden. Bekijk de aflevering.
 

Vroege Vogels: Rietzanger als representatieve steekproef, 13-6-2019

Met maandelijkse vang- en ringacties hoopt het vogeltrekstation een representatieve steekproef te hebben van de stand van de broedvogels in het land. Maar hoe betrouwbaar is de informatie eigenlijk die door al dat vangen en ringen wordt verzameld. Vogelonderzoeker Wender Bil probeert dat te achterhalen door… nog meer vogels te vangen en te ringen. Beluister het fragment.
 

Vroege Vogels: Kast voor de steenuil, 31-5-2019

Jarenlang ging het bergafwaarts met de steenuilen in de Maasheggen. Er zijn veel knotwilgen verdwenen, waarin de uilen hun nesten maakten. De Vogelwerkgroep heeft steenuilenkasten opgehangen in het gebied, waardoor de steenuilen nu weer volop aanwezig zijn in het gebied. Menno gaat met Leo Daanen, lid van de Vogelwerkgroep, de boom in om te kijken hoe het dit jaar staat met het broedsucces van de steenuilen. Bekijk het fragment.
 

De Buitendienst: Respect voor de trekvogels! 12-4-2019

Jonata merkt dat er tijdens de lente steeds meer vogels in de tuin van de silo zitten. Hij vraagt zich af waar ze allemaal vandaan komen. Sosha heeft wel een idee hoe ze dat mysterie kunnen ontrafelen: Ze gaan de lucht in! Samen komen ze erachter dat veel vogels elk jaar een zware en lange tocht moeten maken. Wat die tocht zo gevaarlijk maakt laten Sosha en Jonata je in deze aflevering zien! Bekijk de aflevering.