Op 11 november hadden we weer een normale ringsessie. Tijdens de eerste ronde van deze sessie werd het al gelijk duidelijk: het gaat een goede dag worden om vogels te ringen. Dit bleek toen er -nog niet halverwege het rondje- bij net 3 al meer dan 10 vogels gevangen waren. Ondanks het kleine miezerbuitje dat af en toe overwaaide waren er in totaal maar liefst 61 vogels in de netten gevlogen, Een getal waar we in het Dassenbos over het algemeen best trots op mogen zijn in november. 

Nog in dezelfde ronde waren we blij verrast om 4 koperwieken aan te treffen die met elkaar in het net waren gevlogen. Deze lijstersoort met roodachtige flanken en oksels komt in de winter naar Nederland toe om te overwinteren, en vertrekk voor het broedseizoen weer naar het noorden.

Met het team bestaande uit Wender Bil, Henk van der Jeugd, Mark Rademaker, Robert Benjamins en Filipe Cunha was het hard werken deze dag om alle vogels in een relatieve kort tijdsbestek uit de netten halen. Bij regenachtig weer kunnen vogels in het net sneller afkoelen en dus is het noodzakelijk ze er snel uit te halen. Daarom werd besloten de groep in tweeën op te delen om zo onderkoeling te voorkomen: Een deel van de groep haalde steeds vogels uit het net, terwijl de rest aan de ringtafel door bleef werken.

Een andere opmerkelijke vogelsoort die we later op de ochtend in het net vonden was de goudvink, waarvan we uiteindelijk 3 mooie exemplaren hebben gevangen. Ook de tjiftjaf was een bijzondere vondst voor deze novemberdag, aangezien deze normaal overwinteren in zuidelijk Europa en het noorden van Afrika. Naast de Koperwiek, goudvink en tjiftjaf was er ook genoeg variatie in vogelsoorten. In totaal waren 12 verschillende vogelsoorten gevangen, bestaande uit een grote bonte specht, 11 pimpelmezen, 15 koolmezen, een tjiftjaf, 2 boomklevers, 4 boomkruipers, 4 merels, 6 koperwieken, 2 zanglijsters, 3 heggenmussen, 9 vinken en 3 goudvinken. Al met al een mooie vangst voor een mooie ochtend.

Ook het weekend erna, op 19 november, zijn Wender Bil, Corné van der Linden en Kim Peterse heel kort het bos ingegaan om merels te vangen voor het Usustu-project. Al na 3 rondes was de buit al meer dan binnen! Bijna de helft van de vangst (5 van de 11) bestond uit de zo gewenste vogelsoort: merel. Eén daarvan was een oude merelman die op 19-07-2014 zijn ring bij ons heeft gekregen. De afgenomen bloedmonsters, keel en cloaca uitstrijkjes en, indien aanwezig, verwijderde teken zijn vervolgens opgestuurd naar het lab van het EMC in Rotterdam. De bijvangst bestond die dag uit twee koolmezen, twee heggenmussen, een vuurgoudhaan en een boomklever.

Tekst en foto’s door Robert Benjamins

 

vanggegevens van vandaag

vangstresultaten 2017 2016 2015 2014 2013