‘... een Ha-Ha-Havik!’ Met een ietwat jaloerse ondertoon verscheen dat grapje op de groeps-app afgelopen woensdag. Tijdens een ringsessie louter gericht op koolmezen, was de juveniele mannelijke havik een hele onverwachte bijvangst. Roofvogels worden, net zoals andere grotere vogels, zelden met mistnetten gevangen en sinds de oprichting van VRS Dassenbos in 2013 staat de teller nu op 3: Een Sperwer (2014), een Buizerd (2016) en nu ook de Havik! En dat betekent dat we er een nieuwe baansoort bij hebben!

Het nieuws ging als een lopend vuurtje, want een paar minuten later kwam een drietal Experimental Zoology medewerkers van de WUR snel een kijkje nemen. Dit kwam goed uit, want naast de Havik hing ook zijn geslagen, maar nog levende, prooi in het net. De gehavende Turkse Tortel werd grondig onderzocht en men kwam tot de conclusie dat deze zijn verwondingen te boven zou komen. Hierdoor was humaan ingrijpen niet nodig en dat is zeer goed nieuws voor de duif. Deze heeft nu letterlijk een tweede kans gekregen.

Zelfs als we de havik niet hadden gevangen was het een zeer mooie dag qua soorten en aantallen. Om onze doelstelling van 25 koolmezen te halen - die nodig zijn voor een project over vlieggedrag - zijn er begin deze week voedersilo’s opgehangen en hebben we bij de netten geluidsfragmenten van mezen afgespeeld. Onze effort werd beloond met in totaal 20 koolmezen, 18 pimpelmezen en 7 staartmezen. Dat we vandaag dus meer vogels zouden vangen was eigenlijk geen verrassing. Het soortenaantal daarentegen wel. Naast de Havik en Turkse tortel vingen we ook een sijs, de eerste dit jaar, een huismus, vinken, vuurgoudhaantjes, een winterkoning, heggenmussen, boomklever en – kruipers, een merel, roodborsten en een grote bonte specht. Samen goed voor 64 exemplaren over 16 soorten.

Het aantal benodigde koolmezen voor het project was die woensdag helaas niet bereikt. Daarom zijn Wender en Barbara de volgende ochtend nog eens teruggegaan. Binnen 3 rondes was het gewenste aantal binnen, met verder nog wat roodborsten, een nieuwe vuurgoudhaan, wat heggenmussen en pimpelmezen als bijvangst. En het vliegproject? Dat kan nu eindelijk van start!

Kim Peterse

Aanwezige ringers en -assistenten: Wender Bil, Barbara Tomotani, Kim Peterse, Miguel Monteiro, Bronwyn Johnston en Florian Muijres.

vanggegevens van vandaag

vangstresultaten 2017 2016 2015 2014 2013