Nu de dagen langer worden, is het een steeds grotere uitdaging om vóór zonsopkomst de netten klaar te hebben staan. Toch staan Robert Benjamins, Teja Curk, Pieter van Eijk, Erik Kleyheeg, Rob van Leuven, Maartje van der Linden, Kim Peterse en Martijn Terpstra bij het ochtendgloren klaar om de derde ronde van het CES project in het Dassenbos te doen. Het weer is net als de voorgaande dagen prachtig met nauwelijks bewolking, een relatief hoge temperatuur en in de loop van de ochtend een briesje uit het zuidoosten. Het gevolg is dat er vroeg in de ochtend al volop vogels actief zijn.

Tijdens het eerste rondje langs de netten vangen we direct de eerste pas uitgevlogen vogels van het voorjaar. Twee piepjonge zanglijsters hangen samen met een van hun ouders in het net. De pas uitgevlogen vogels hebben nog gele mondhoeken en hun staart is nog niet volledig uitgegroeid. We zetten ze na het ringen zorgvuldig terug in de buurt van de plek waar ze gevangen zijn. Als we deze vogels in de komende jaren terugvangen in het Dassenbos, weten we dankzij hun ringetje dat het lokale vogels zijn.

Dat het broedseizoen volop aan de gang is, wordt duidelijk als we goed naar de vogels kijken. De meeste vrouwtjes die we vangen hebben een broedvlek, een kale plek op de buik om de eieren goed warm te kunnen houden. De mannetjes hebben bijna zonder uitzondering een opgezwollen cloaca, een duidelijk teken dat er voortplantingsdrift is. Sommige soorten hebben voorlopig nog geen jongen omdat ze net zijn gearriveerd. We vangen bijvoorbeeld onze eerste tuinfluiters en gekraagde roodstaarten van het voorjaar. Ook horen we een wielewaal roepen, maar die komt niet in de buurt van de netten.

Het soortspectrum dat vanochtend in onze netten belandt, is bijzonder divers. We vangen onder meer boomkruiper en –klever, tjiftjaf en fitis, grote bonte specht, gaai, zwartkop, heggenmus, vink en groenling. De grote afwezige is de koolmees. Twee houtduiven weten te ontsnappen uit het net voordat we ze te pakken hebben. Uiteindelijk blijft de teller steken op 50 vogels, een mooi resultaat voor een ochtend in het Dassenbos.

De foto’s zijn gemaakt door Robert Benjamins.

Onze vangsten zijn terug te vinden op trektellen.nl:

vanggegevens van vandaag

vangstresultaten 2016 2015 2014 2013