Een nieuw jaar, een nieuwe start, ook voor onze ringlocatie in het Dassenbos. We konden vandaag niet alleen nieuwe vogels verwachten, maar ook nieuwe ringers! Maar liefst drie studenten kwamen vandaag voor het eerst een bezoek brengen aan het dassenbos. Extra leuk, want dat betekend dat voor hun elke vogel totaal nieuw is. Samen met de oudgedienden hebben we een grote groep vandaag, acht man.

De eerste rondes vangen we koolmezen, roodborsten, merels en een vuurgoudhaan. Doordat er niet in grote aantallen wordt gevangen, is er genoeg tijd om iedereen alles te laten zien en uit te leggen. Van dichtbij zien algemene vogels er toch heel anders uit dan door een verrekijker. 

Tijdens het ringen horen we een grote groep sijzen boven ons in de bomen. Wat zou het leuk zijn als ze in onze netten zouden vliegen. We lopen nog een ronde en bij het laatste net ontdekken we vier sijzen en een heggenmus! Bijzonder, want die vangen we niet vaak in het Dassenbos, nog maar drie keer eerder is hier een sijs gevangen. Niet veel later had iedereen een sijs in zijn hand en moesten we met behulp van de literatuur de leeftijd bepalen. We konden op deze manier ook mooi de individuele verschillen tussen de sijzen bekijken. 

Later vinden we in net twee een gaai, die wel erg luidruchtig laat weten dat hij liever in de bomen was gebleven. In de middag besluiten we een laatste ronde te lopen en de netten weer op te ruimen, helaas zijn alle netten in het bos leeg. Terug bij de ringlocatie staat Kim ons op te wachten met een ijsvogel. Terwijl wij in het bos liepen was deze in het speciale ijsvogelnet gevlogen. Een cadeautje voor alle nieuwelingen en een mooie afsluiter van deze eerste ringsessie van het jaar. 

Martijn Terpstra

vanggegevens van vandaag

vangstresultaten 2018 2017 2016 2015 2014 2013