Voor aflezingen in het veld kunnen ringers en melders al enige tijd gebruik maken van BirdRing voor Android telefoons en tablets. Deze app is gemaakt door Mario Huizinga, zelf ringaflezer. BirdRing was aanvankelijk gemaakt voor het aflezen van kleurringen en deze aflezingen konden ook naar diverse kleurringwebsites verstuurd worden.

Mario heeft de app nu ook geschikt gemaakt voor aflezingen van metalen ringen en de gegevens kunnen nu ook naar de website griel.nl verstuurd worden. Daarnaast kunnen de ring- en meldhistorie (life history) van een afgelezen metalen ring geïmporteerd worden en in een kaartje weergegeven. De invoer is simpel en goed in het veld uit te voeren. Belangstellenden kunnen de app downloaden in de Google Play Store.

Om te kunnen communiceren met Griel is het nodig dat de melder over een Griel account beschikt en een zogenaamd meldproject of een tuinproject binnen Griel heeft (neem contact op met het Vogeltrekstation om dit te regelen). Let wel: de app is bedoeld voor aflezingen of doodvondsten van vogels met een metale ring, maar is niet geschikt om een hele ringadministratie in het veld te bestieren. Ringgegevens kunnen niet met ook de BirdRing app worden doorgegeven.

Mooi stukje werk van Mario! Meer informatie over BirdRing op de website www.birdring.nl