Op 24 mei 2011 was het zover: in polder Arkemheen bij Nijkerk werd gevierd dat het die dag precies 100 jaar geleden was dat de eerste vogel in Nederland werd geringd. Ruim 100 mensen bezochten de manifestatie op de biologische boerderij Ark die, geholpen door het schitterende weer, een prachtig decor vormde.

Hoogtepunt van de dag vormde het naspelen van het aanbrengen van de eerste ring door Meindert Menzo van Esveld bij de speciaal gebouwde spreeuwenstellage. Met Bram Ubels in de rol van de jonge van Esveld (zie foto), Leen van Ree als zijn opa, en Dick Jonkers als veldwachter werd het geheel historisch verantwoord nagespeeld. Doorlopende demonstraties van het ringen van weidevogelpullen en boerenzwaluwen werden door veel bezoekers hoog gewaardeerd. Rond lunchtijd werd de speciale jubileumpostzegel gepresenteerd en de eerste exemplaren werden aangeboden aan Jan Staal, voorzitter van de Ringersvereniging en Monique Beijaert, die de postzegel ontwierp.

Met drie items op radio 1, drie op radio Gelderland, twee op radio Utrecht, reportages van TV Gelderland, RTV Utrecht en VARA's Vroege Vogels en artikelen in alle grote dagbladen was er ruime aandacht van de pers en hebben veel mensen op of net voor deze dag kennis kunnen nemen van het fenomeen vogels ringen. Bekijk het overzicht van nieuwsberichten en foto's rondom 100 jaar vogels ringen