Wageningen 20 januari 2012 - Op zaterdag 21 en zondag 22 wordt voor de derde keer de jaarlijkse tuinvogeltelling georganiseerd door Vogelbescherming.  Tel een half uur alle vogels in uw tuin. Vul daarna in welke vogels u zag, en hoeveel!

De tuinvogeltelling is een leuke manier om kennis te maken met de vogels in uw tuin, en levert waardevolle informatie op over het voorkomen en de verspreiding van vogels in het stedelijk milieu. Let u tijdens de telling eens goed op huismussen. In het kader van het landelijke ring-MUS project zijn door ringers aangesloten bij Vogeltrekstation duizenden huismussen voorzien van kleurringetjes teneinde de vogels te kunnen volgen. We verzamelen gegevens over overleving, broedsucces en dispersie. Door gebruik te maken van kleurringen komen we veel aan de weet. Huismussen blijken heel mobiel, de vogels duiken op tot op vele tientallen kilometers van de tuin waarin ze geringd zijn en de populatie huismussen in uw tuin is allesbehalve een statische groep. Het is een komen en gaan van vogels van ver en dichtbij!

Het aflezen van de kleurringen is niet moeilijk, elke vogel is voorzien van drie gekleurde ringen in combinatie met een metalen ring. De positie van de ringen is echter belangrijk! Meer lezen over kleurringen bij huismussen en hoe deze af te lezen. Download het waarnemingsformulier of meld uw waarnemingen direct aan ons via het online web-formulier.

In de uitzending van Vara's Vroege Vogels van zondagmorgen 22 januari, die geheel in het teken van de tuinvogeltelling staat, zal aandacht worden besteed aan het kleurringen van huismussen door huismus-expert en vogelringer René Oosterhuis.