Lelystad 9 juni 2011 - Donderdag 9 juni zijn jonge ooievaars op de elektriciteitsmast langs de A6 bij Lelystad geringd. Voor deze actie moest er heel wat geregeld worden. Zo moest energiemaatschappij TenneT de stroom omleiden, zodat Flevoland niet zonder stroom kwam te zitten. Nadat de medewerkers TenneT alle veiligheidsmaatregelen hadden afgerond, konden de ringers zich klaarmaken.

De jonge ooievaars werden uit het nest gehaald door de ringers, die met een bak die aan een hijskraan bevestigd was omhoog werden gebracht. Een paar jongen werden door de klimmers van TenneT uit het nest gehaald en in een zak met een touw eraan van boven naar beneden laten zakken en na het ringen ook weer op die manier opgehaald en in het nest terug gezet. Dit was nodig omdat de bak die aan de hijskraan zat voor veiligheid meer afstand van de draden moest houden in verband met de wind. De ringers Dick Jonkers en Engbert van Oort hebben de jongen geringd. De jongen werden beneden geringd en nadat alle gegevens genoteerd zijn werden de jongen weer keurig in het nest terug gelegd. Het ringen is niet gevaarlijk voor de jongen. Ze hebben ook geen last van de ring die om hun poot word bevestigd. Het ringwerk wordt zo snel mogelijk gedaan en op die manier wordt er ook weinig verstoord. Ook het broeden van de ooievaars op de elektriciteitsmast is geen gevaar voor de vogels. De ooievaars bouwen over het algemeen degelijke nesten waardoor het ook geen hinder geeft met de stroomvoorziening. Tijdens onderhoud worden alleen takken en andere dingen die te dicht in de buurt van de draden komen weggehaald.

De organisatie STORK, STichting Ooievaars Research & Knowhow, is verantwoordelijk voor het ringen. STORK regelt al jaren dat de ooievaars in Nederland in de gaten worden gehouden. In de regio Lelystad wordt dat gedaan door Inge Hagens, ook voorzitter van de stichting Vogel- en Natuurwacht 'Zuid-Flevoland'. Zij heeft ook ervoor gezorgt dat alles geregelt werd zodat de ooievaars geringd konden worden. Door de ooievaars in de gaten te houden, kunnen we kijken of we de ooievaars kunnen ringen en hoe groot het broedsucces is.

Het ringen van ooievaars is iets aparts. Er zijn in Nederland niet veel ringers die ooievaars mogen ringen. Naast het ringen van de ooievaars wordt er gekeken naar de lengte van de vleugel, poot en snavel. Door deze gegevens kunnen wij meer te weten komen over de ooievaars. Zo zijn we geïnteresseerd in de leeftijd van de ooievaars, maar ook naar hun verblijfplaats in de winter en hun trekroutes. De gegevens die we krijgen door het ringen word bij het Vogeltrekstation verwerkt en geanalyseerd. Hoe vaker een vogel wordt teruggemeld hoe meer we dus te weten komen.

Ook de media hadden interesse. Zo was Omroep Flevoland aanwezig en ook SBS6 en Vroege Vogels TV. Ook waren er nog verschillende fotografen aanwezig, onder andere Robert Meerding voor ANP/Reuters, TenneT en A.Hak, de mensen van de hijskraan.

Begin van de middag was deze bijzondere gebeurtenis ten einde en we hopen deze actie volgend jaar weer te kunnen herhalen.

 

Rens Huizinga