Het ringseizoen staat voor de deur, en als het goed is heeft u onlangs zelf een nieuwe machtiging geprint. Hiermee bent u klaar voor komend ringseizoen, maar het is ook al verstandig om verder te kijken. Want hoe zit het met uw certificering?

Zelf controleren

Op uw machtiging staat "Certificering geldig tot:" met een datum erachter. Ligt deze datum vóór 1 maart 2020? Dan moet u dit jaar gecertificeerd worden. Is uw certificering verlopen op 1 maart 2020, dan kunt u geen nieuwe machtiging krijgen volgend jaar totdat u bij een bijeenkomst bent geweest. En let op: dit is uw eigen verantwoordelijkheid!

Bijeenkomsten

In onze agenda kunt u alle bijeenkomsten vinden waar wij van op de hoogte zijn gesteld. De zangvogel certificeringbijeenkomsten organiseert VT. Voor de overige soortgroepen nemen de desbetreffende soortgroeporganisaties hier de leiding in, of worden er individuele afspraken op aanvraag gemaakt. Weet u niet welke bijeenkomst voor u geschikt is, neem dan contact op met Jolien Morren. Dat kunt u doen door te reageren op deze mail.

Geldigheidsduur

In de laatste Op Het Vinkentouw hadden we al aangekondigd dat de zaken rond de certificering gaan veranderen komende jaren. Initieel hadden we alles vanaf 2020 gepland, maar we hebben besloten één regel nu al te laten ingaan. Als u een individuele beoordeling krijgt tijdens de certificering, dan is de certificering 5 jaar geldig. Tot voorheen was dit standaard 3 jaar. Voor bijeenkomsten zonder persoonlijke beoordeling zal de certificering nu nog wel worden verlengd met 3 jaar.

Uitzonderingen

Instituutringers hoeven (voorlopig nog) niet te certificeren, al wordt het wel aangemoedigd om te doen. Aspirant-ringers zijn ook niet verplicht te certificeren, want die zijn nog in opleiding. Aspiranten zijn doorgaans ook welkom op certificeringbijeenkomsten, maar ringers die moeten certificeren gaan wel voor als er een maximaal aantal deelnemers is.

Foto door Raymond Klaassen