HETEREN (Gld.) 14 augustus 2009 - De besmettelijke vogelziekte Trichomonas gallinae, ook wel bekend als het geel, is nu ook bij wilde vogels in Nederland vastgesteld. Het is denkbaar dat ringers vogels met het geel in handen krijgen. De ziekte is NIET overdraagbaar op mensen. Dode vogels kunnen gemeld worden bij SOVON. In een gevorderd stadium is de ziekte ook bij levende vogels te zien, en dan herkenbaar aan een groot kazig abces in de keelholte. Vangt u nog levende vogels die er slecht aan toe zijn dan kunnen deze mogelijk interessant zijn voor verder onderzoek. Neem dan contact op met het Servicecentrum van Vogelbescherming (tijdens kantooruren 030-6937700). U kunt ook een factsheet met informatie over de ziekte downloaden.

De afgelopen weken ontvingen Vogelbescherming en SOVON een tiental verdachte meldingen uit het oosten en zuidoosten van ons land. Het betroffen voornamelijk zangvogels, zoals de groenling en merel. Ook Turkse Tortels zijn veelvuldig als slachtoffer gemeld. De meeste vogels waren echter al te lang dood om te kunnen onderzoeken. Er is behoefte aan vers dode vogels zodat onderzocht kan worden of het om een nieuwe variant van de ziekte gaat. Mogelijk betreft het een nieuwe, eencellige stam van de ziekte. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alterra Wageningen UR en de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Vogelbescherming Nederland raadt iedereen aan om voedertafels, silo's en drinkbakjes goed schoon te houden. Op die manier kan besmetting zoveel mogelijk worden voorkomen. Vooralsnog is er geen aanleiding om het vangen en ringen van wilde vogels aan banden te leggen. Ook is er geen gevaar voor besmetting bij het hanteren van gevangen vogels. Het aantal besmettingen zal vermoedelijk in de loop van de herfst, als het kouder wordt, weer afnemen.