De ontwikkeling van de Vogeltrekatlas is een heel eind op weg, en u kunt helpen met de laatste loodjes! Meerdere ringers hadden aangegeven graag een steentje bij te dragen middels een donatie, dus die optie is er nu. In de webshop heeft u de mogelijkheid om een bedrag uit te kiezen.


Deze prachtige kaarten zijn geïllustreerd door
ringers Kim Peterse en Eveline van der Jagt.

Wat is de Vogeltrekatlas?

Ieder jaar reizen miljarden vogels de wereld over. Sommige soorten maken bescheiden tripjes, andere maken wereldreizen van meer dan tienduizend kilometer. Al meer dan honderd jaar lang worden vogels voorzien van een metalen ring om de geheimen van hun gedrag en verspreiding te ontdekken. Het Vogeltrekstation heeft de gegevens van alle vogels die in Nederland werden geringd of teruggevonden nu voor het eerst samengevat in een digitale Vogeltrekatlas.

In deze atlas is van alle in Nederland geringde of teruggemelde vogelsoorten de verspreiding aan de hand van ring- en terugmeldgegevens op kaarten te zien. Zo wordt in één oogopslag duidelijk waar vogels die tijdens hun reizen Nederland aandoen vandaan komen en naartoe gaan. Ook is het mogelijk de inhoud van de kaarten interactief samen te stellen in het doe-het-zelf gedeelte. De atlas kan gebruikt worden door vogelliefhebbers, natuurbeheerders, beleidsmakers en wetenschappelijk onderzoekers.

Alle hulp is welkom

De Vogeltrekatlas is nog niet af. Bij het werken met deze hoeveelheden data sluipen er nog wel eens foutjes in. Hulp is nog zeer welkom bij het beschrijven van soorten of het melden van fouten. Het ontwikkelen van de Vogeltrekatlas kost uiteraard ook tijd en middelen, en hier kunt u ook bij helpen door te doneren aan de Vogeltrekatlas. Als dank krijgt een prachtige set ansichtkaarten! Wanneer u meer dan €100,- doneert, kunt u ervoor kiezen om uw naam te laten verschijnen bij uw favoriete vogel op de website. Voor een voorbeeld van hoe dit eruit ziet, zie de brandgans