Den Kaat (Ovl.) 5 juni 2010 - Op zaterdag 5 juni is in Nederland de 10.000-ste jonge ooievaar geringd, sinds het begin van het ooievaarsproject in 1969. Dit is gebeurd op een nest in Den Kaat, gelegen aan het riviertje de Reest, vlakbij Balkbrug. De Reest vormt de grens tussen Drenthe en Overijssel. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Natuurwerkgroep de Reest (de eigenaar van het ooievaarsnest) en van ooievaarstation De Lokkerij, hebben Annemieke Enters en Wim van Nee de twee jonge ooievaars geringd.

Nieuw type ring
Omdat een vijf-cijferige code niet past op de huidige aluminium ring, is dit jaar gestart met een nieuw type ring. De ring is gemaakt van kunststof, is zwart van kleur en achthoekig van vorm. Het ringnummer staat er in witte tekens op. In goed overleg met het Vogeltrekstation is de keuze voor dit type ring gemaakt. Zaterdag zijn de eerste twee nieuwe ringen aangelegd met ringnummer 1E001 en 1E002. Er zijn uiteraard meer dan 10.000 ooievaars geboren in de afgelopen 41 jaar. Lang niet alle jonge ooievaars worden geringd.

STORK
Het ringen wordt gecoördineerd door STORK. Dit is een stichting die in 2009 is opgericht, op het moment dat Vogelbescherming Nederland formeel stopte met het ooievaarsproject. STORK wil de ooievaar behouden voor Nederland. Daarom is het nodig de ooievaar te blijven volgen. Het ringen en inventariseren is hierbij belangrijk. Het levert veel waardevolle gegevens op, die in onderzoeken gebruikt kunnen worden. Daardoor kan de ooievaar beter beschermd worden.

Stork helpt STORK
Het ringen van jonge ooievaars is kostbaar. De ringen kosten € 4,75 per stuk en als je daar de gereden kilometers bijtelt, dan kom je gemiddeld over heel Nederland al snel op € 7,50 per ring. De ringen kunnen gesponsord worden. De eerste twee ringen zijn royaal gesponsord door woningmakelaardij Stork uit Emmen. Zo heeft de éne Stork de andere voortgeholpen. Meer informatie over sponsoren vindt u op de website van STORK.


Annemieke Enters bezig met het ringen van de twee jonge Ooievaars