Zeist / Wageningen 8 december 2015 - Vogelbeschermer, vogelringer en voorzitter van de Ringersvereniging Gerard Boere uit Gorssel heeft tijdens de jaarlijkse ringersdag afgelopen zaterdag 12 december uit handen van bestuurslid Fieke van der Lecq van Vogelbescherming Nederland de Gouden Lepelaar ontvangen. Deze onderscheiding wordt sinds 1974 door Vogelbescherming uitgereikt aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze inzet voor het beschermen van vogels.  Gerard Boere heeft veel voor de bescherming van trekvogels betekend. Zowel nationaal als internationaal, tot in de voormalige Sovjet Unie aan toe.

Gerard Boere zet zich al meer dan 40 jaar in voor de bescherming van vogels, zowel privé als werkgerelateerd. Nationaal, maar vooral ook internationaal. Ook na zijn pensionering is hij hier veel tijd in blijven steken. Zo heeft hij een enorme inspanning geleverd voor de bescherming van trekvogels naar Afrika, waarin onze eigen Waddenzee een zeer belangrijke rol speelt. Samen met zijn vrouw stelde hij regelmatig hun huis open voor Russische wetenschappers en vogelbeschermers. Daarnaast heeft Gerard Boere veel betekend voor de vogels in de IJsselstreek, onder meer door het inspireren, ondersteunen en opleiden van mede-vrijwilligers als ringers. Ook in Frankrijk heeft Boere ringers opgeleid. Het wetenschappelijk onderzoek aan vogels door middel van ringwerk wordt met name gedragen door vrijwilligers. Als voorzitter van de Ringersvereniging levert Gerard hier een belangrijke en onmisbare bijdrage aan.

De Gouden Lepelaar wordt dit jaar, als uitzondering, drie keer uitgereikt. In oktober ontvingen Otto Overdijk en Jan Glas ook deze onderscheiding.