Bij het startschot van de meteorologische lente stond het Dassenbos-team alweer klaar om de netten open te zetten. Dit zijn namelijk spannende tijden: de vogeltrek is weer in volle gang en na de record-temperaturen van afgelopen week staat alles nu echt op zijn kop. Zo zijn er al futen gesignaleerd met pullen, het eerste kievitsei is al gevonden en egeltjes ontwaken veel te vroeg. En elke dag kunnen er dus ook weer oude bekende opduiken van hun ‘vakantie’ in het zuiden.

Het Dassenbos zat bomvol met kauwen en kraaien die de nacht daar hadden doorgebracht. Maar nog voor het tweede net open stond waren ze allemaal al weer gevlogen. Bij het openzetten van het derde net hadden we wel al meteen onze eerste vangst: Een winterkoning. Die vloog erin waar we bij stonden. Wanneer eenmaal alle netten openstonden hadden we er ook nog een merel, roodborst en zanglijster bij. Dit belooft veel goeds, want normaal vang je niets tijdens de opbouw.

De vogels bleven goed de netten in vliegen. Zo hadden we een hele vette heggenmus, met vetgraad 4 (normaal vangen we tussen de 0 en 2). Ook melde zich de eerste tjiftjaf van het jaar! Opmerkelijk waren de grote aantallen groenlingen. Waar we er vorig jaar maar twee hadden gevangen, hadden we er op één dag opeens 8! Het is nog geen jaarrecord, dat staat namelijk op 11, maar het jaar is nog maar net begonnen. Wel hebben ze ervoor gezorgd dat onze 2.8 ringstreng, een ringmaat die wordt gebruikt bij o.a. groenlingen en vinken, eindelijk op is. Die gebruiken we al sinds de opening van het Dassenbos!

Vanwege de goede vangsten waren we zelfs aan het speculeren of we het dag-record van dit jaar zouden kunnen verbeteren. Maar nog voor we ons daarop mochten verheugen sloeg het weer om. De temperatuur zakte spontaan, miezer begon op te komen en de opstekende wind was onaangenaam. De vogels bleven weg en we besloten deze vruchtvolle dag maar vroegtijdig te beëindigen. Maar we mogen niet klagen met 40 vogels en 12 soorten.

Aanwezige ringers: Henk van der Jeugd, Bernice Goffin, Sylvana Harmsen en Kim Peterse

Tekst en foto's: Kim Peterse

vanggegevens van vandaag

vangstresultaten 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013