Een voordeel van ringen in de winter is dat je niet zo vroeg je bed uit hoeft als in de zomer. De zon komt later op en daardoor wij ook. Een nadeel is uiteraard… de kou. ‘Kleed je warm aan!’ was dan ook de tip die we kregen voor deze ringochtend. We verwachtten een koude ochtend met veel vogels. Die verwachting bleek aardig te kloppen. Er werd even gewacht met het opzetten van het slagnet aangezien de kans groot was dat we onze handen vol zouden hebben aan de vangsten uit de reguliere mistnetten. Vanwege de kou werden de netten regelmatig gecontroleerd. Na het ringen werd direct weer gestart met de volgende controleronde en is het slagnet er niet meer aan te pas gekomen. Het aantal vogels viel niet tegen en beloofde wat voor de rest van de ochtend.

Gelukkig stond er weinig wind en kwam de zon snel tevoorschijn wat de kou iets dragelijker maakte. Toch kwamen er tijdens het ringen onesies en hittekussens tevoorschijn en zelfs Keniaanse thee die onze gast, Joshua, deze ochtend had meegenomen. De meeste vogels waren nieuw voor hem en het was leuk om iemand zo enthousiast te zien over vogels die voor ons eigenlijk al heel normaal zijn geworden, zoals vinken en pimpelmezen. Alhoewel de goudvinken en boomklevers mijn hart ook wel sneller lieten kloppen. Een prachtig gekleurde man goudvink blijft toch indrukwekkend. Voor mij was de boomklever nieuw en dus kon mijn ochtend niet meer stuk. Vooral leuk was het feit dat we zowel een mannetje als een vrouwtje vingen waardoor ik goed de verschillen heb kunnen zien.

Ik denk dat al onze harten even sneller gingen kloppen toen we tijdens één van de rondes een flinke vogel in het net zagen hangen. Voorzichtiger kwamen we dichter bij wat bleek een sperwer te zijn. Hij zat echter niet goed vast en wist los te komen voordat we hem te pakken konden krijgen. Hij vloog weg, maar raakte een paar meter verder weer het net. Ook daar wist hij uit los te komen en vloog voor onze neus weg. Helaas.

Iedere ronde bestond voornamelijk uit kool- en pimpelmezen, maar met 77 vogels en 11 soorten was het eindresultaat niet verkeerd. Eén van de koolmezen bleek in 2013 in het Dassenbos als 1kj te zijn geringd en is dus ruim 5 jaar oud. De Zweedse pimpelmees van de vorige ringochtend hebben we helaas niet meer teruggezien en eksters en gaaien waren deze ochtend ook niet van de partij. Maar met leuke soorten als staartmees, groenling, goudvink, boomklever en vuurgoudhaan mogen we niet klagen. De sperwer was een mooie nieuwe jaarsoort geweest, maar wie weet wat de rest van 2019 ons gaat brengen.

Ringers: Henk van der Jeugd, Sylvana Harmsen, Martijn Terpstra, Eveline van der Jagt
Gast: Joshua Wambugu
Tekst en foto's: Eveline van der Jagt

vanggegevens van vandaag

vangstresultaten 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013