Na een maand vol slecht weer werd er op de start van de meteorologische lente, toen de voorspellingen er eindelijk weer eens wat beter uitzagen, gelijk een ringsessie in het Dassenbos ingepland. Eenmaal bij de ringplek aangekomen bleek dat de wind en regen van de afgelopen maand een aanzienlijk effect hebben gehad op het bos: het pad door het bos was een waar avonturenpad geworden. Elke ronde langs de mistnetten moesten we weer over omgevallen bomen heenstappen, over slootjes springen en door de modder glibberen. Dit leidde dan ook tot de nodige glij- en valpartijen. Gelukkig was onze waardigheid het enige dat beschadigd raakte.

Ook op het gebied van vogels verliep niet alles soepel. Vlak voor onze neus zagen we een prachtige koperwiek uit het net ontsnappen en enkele rondes eerder kwam er een sperwer met zó een vaart op het net afvliegen, dat deze er dwars doorheen vloog. De sperwer houdt hier, behalve wat schrik, niks aan over. Het net blijft echter achter met een flink gat en zal hierdoor minder vogels opleveren.

Gelukkig waren er vandaag ook genoeg redenen tot juichen. Tijdens de eerste ronde hadden we gelijk een aangename verrassing: er hing een tjiftjaf in het net! De meeste tjiftjaffen zijn nog niet terug uit hun overwinteringsgebieden en dit was dan ook onze eerste tjiftjaf van het jaar. Een mooie manier om de lente in te luiden. Echter bleek ook dat nog niet alle overwinteraars het Dassenbos hebben verlaten: de bomen boven de ringtafel wemelden van de sijsjes! Enkele daarvan belandden ook in onze netten, zodat we een aantal van deze prachtige gele vinkachtigen konden ringen.

Toen de vogelaantallen tegen begonnen te vallen besloten we om de voedersilo’s bij te vullen met zonnebloempitten. Hierbij vonden we echter een indringer in onze voedselvoorraad! Een dwergmuis was in de emmer met zonnebloempitten terecht gekomen en leek er niet meer uit te kunnen. De vraag was natuurlijk wel of hij wel wílde ontsnappen uit dit luilekkerland voor muizen. Toch hebben we hem maar uit de emmer geholpen en hebben we de voedselvoorraad wat beter beveiligd om te voorkomen dat er meer pluizige plunderaars vast komen te zitten.

Ook na het bijvullen van de silo’s bleven de vogelaantallen vrij laag en we eindigden de dag met ruim 30 vogels. Binnen die vogels zat echter aardig wat variatie, wat het alsnog een mooie ringsessie maakte, ondanks de uitdagingen. We zijn erg benieuwd naar wat de rest van de lente ons gaat brengen!

Tekst door Bernice Goffin

vanggegevens van vandaag

vangstresultaten 2013-2020