Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de eerste kans om te kunnen ringen is gelijk gegrepen. Zondag 6 januari stonden de ringers van het Dassenbos weer klaar om het nieuwe ringjaar af te trappen. Er werd een beetje terug geblikt op het afgelopen jaar, maar er werd vooral alweer volop gespeculeerd over wat er allemaal gevangen kon worden dit jaar. De sfeer zat er goed in, want elke soort die vandaag gevangen zou worden was gelijk nieuw voor dit jaar. Ondanks de goede moed had Henk toch wat materiaal meegenomen voor het fabriceren van rallenkooien. Dit mooie klusje zou ons bezig kunnen houden mocht de vangst tegenvallen. 

Dit bleek echter niet gelijk nodig, de eerste rondes liep het lekker door met vogels. Er werden onder andere koolmezen, winterkoningen en vuurgoudhanen gevangen. Van de laatste soort kwam er een paartje een aantal keer in een ander net terecht. Gelukkig konden we de ringen snel herkennen en werden ze vlug weer vrij gelaten. Tijdens één van de rondes werden er maar liefst twaalf vogels in net 3 gevonden, wat resulteerde in een boom vol zakjes (zie foto). Een bijzondere verassing was de ontdekking van een ekster in het net aan de rand van het Dassenbos. Deze intelligente vogels vangen we niet vaak, tot deze dag was het nog maar vier keer gelukt er één te pakken te krijgen. Zo is er nog in de blog van 21 september te lezen dat er onsuccesvol is geprobeerd eksters te vangen met behulp van klapvallen. Een andere methode die kan werken is een slagnet, ook hiermee is er vorig jaar in het grasveld naast het bos geprobeerd vogels te vangen. Vandaag hadden we deze niet opgezet, maar op deze plek wordt wel gevoerd om vogels te laten wennen aan deze plek. Uiteraard werd vandaag met het ontbreken van het net gretig gegeten van al het lekkers. Op één moment zaten er zelfs vijf eksters op de plek waar het slagnet had kunnen liggen. Ook twee fazanten leken eropaf te lopen, maar bleken uiteindelijk niet geïnteresseerd.

Maar we visten niet geheel achter het net, want even later werd er een tweede ekster gevonden in het mistnet. Stukken brood die hij had meegenomen van het grasveld lagen op de grond. Misschien had het plaatsen van voedsel in de buurt dan toch nog geholpen. Het bleek überhaupt een goeie dag voor de kraaiachtigen, de eksters werden aangevuld met drie gaaien. 

Door de mooie ochtend met vele vangsten ging de tijd snel en moesten we het maken van de rallenkooien maar uitstellen tot de volgende keer. Tijdens het opruimen van de netten werden de laatste vogels nog uit het net gehaald. Dit waren wat mezen en een zeer agressieve gaai die bijna bij iedereen de vingers aan het bloeden heeft gekregen. Eén van de pimpelmezen bleek niet uit het Dassenbos te komen, deze droeg een ringetje met Stockholm erop, een Zweedse vogel dus! De ringgegevens zijn online ingevoerd en binnenkort zullen we dus weten waar deze pimpelmees precies vandaan is gevlogen. Dit was tevens niet de enige “vreemde vogel” die dag, eerder werd er al een staartmees gevangen die elders in Wageningen een jaar geleden was geringd. 

Deze succesvolle start van het jaar heeft iedereen weer geënthousiasmeerd om ook dit jaar weer volop te ringen in het Dassenbos. Ook dit jaar zijn alle updates weer te volgen via deze blog of onze Facebook pagina. 

Ringers: Robert Benjamins, Bernice Goffin, Henk van der Jeugd, Kim Peterse, Martijn Terpstra, Foto's: Henk van der Jeugd, Tekst: Martijn Terpstra

vanggegevens van vandaag

vangstresultaten 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013