Sinds 20 december 2013 beschikt Vogeltrekstation over een eigen permanente vang- en ringlocatie op de campus van Wageningen University: 'VRS Dassenbos'.

Met een vaste opstelling van 6 netraaien met een totale lengte van circa 150 meter worden hier met regelmaat vogels gevangen, geringd, gemeten en weer losgelaten. De locatie wordt gebruikt voor monitoring, educatie en opleiding. We bedanken Wageningen Campus hartelijk voor de geboden medewerking!

Er wordt jaarrond gevangen met een frequentie van tenminste 1 vangst per tien dagen. In het broedseizoen (april - augustus) fungeert het Dassenbos als een Constant Effort Site (CES). Op deze blog doen we met regelmaat verslag van de activiteiten van VRS Dassenbos.

Op de eerste vangdag, op zaterdag 21 december, waren Raymond Klaassen, Pieter Coehoorn, Stefan Sand en Henk van der Jeugd dienstdoende ringers. Tidens deze eerste kennismaking met de vogelbevolking van het Dassenbos werden 48 vogels gevangen. De hoofdnoot bestond uit koolmezen (20), waarvan er één een ring droeg van de collega's van de afdeling dierecologie van het NIOO en geringd bleek op de Bunnerkamp op de Veluwe.

De vangsten bestonden verder uit typische bos- en tuinvogels als roodborsten, merels, pimpelmezen, boomkruipers en nog wat soorten. Een mooie adulte man goudvink vormde een mooie afsluiter en deed naar meer smaken. De VRS Dassenbos was geopend!

 


vanggegevens van vandaag

vangstresultaten 2013