Vandaag is er voor de derde keer gevangen in het Dassenbos. Raymond Klaassen, Pieter Coehoorn, Stefan Sand, Barbara Tomotani, Youri van der Horst en Henk van der Jeugd zijn van de partij.

Hoewel het half januari is, voelt het voorjaarsachtig aan. En als we in het donker aan komen fietsen, worden we begroet door een ochtendkoor van merels, houtduiven, roodborsten en heggemussen. Het loopt deze dag lekker door en we vangen een gestage stroom vogels.

Koolmezen maken ook vandaag de hoofdmoot uit (14 nieuwe en 8 terug). Tijdens één van de rondes hangt er een half opgegeten turkse tortel in net 6. Het kadaver is niet vers, en onze enige verklaring is dat een havik of sperwer met prooi en al in het net is gevlogen, er weer uit is gekomen, maar de prooi heeft moeten achterlaten. We leggen de ontzielde duif een eindje van het net in het gras en gaan verder.

De volgende ronde jagen we een sperwervrouw op die van de turkse tortel aan het eten was. De sperwer vliegt regelrecht net 6 in maar tuimelt er weer uit voordat we haar kunnen pakken. Da's jammer! We gaan verder en buigen ons over de geslachtsbepaling van pimpelmezen, altijd lastig. Stefan gaat met de kettingzaag een houtwal te lijf om een nieuwe netraai te maken. Wellicht kunnen we daar later één van de hijsnetten van onze oude vanglocatie in Heteren plaatsen.

Tegen twaalven zakken de aantallen in en een aantal van ons gaat naar huis. De achterblijvers krijgen gelijk. Als Youri net 6 voor een laatste maal controleert, duikt weer de sperwer op. Deze keer zeult ze een spreeuw met zich mee. Ze heeft weinig geleerd, want voor de derde keer vliegt ze net 6 in.

Youri rent er op af, maar ze stuitert er weer uit, maakt rechtsomkeert om vervolgens in net Y te vliegen: een klein ijsvogelnetje dat over een stroompje is gespannen. Deze keer is Youri haar te snel af en weet met een trefzekere beweging de rover te grijpen. Drie keer is scheepsrecht!


vanggegevens van vandaag

vangstresultaten 2014 2013