Het wordt erg vroeg licht op deze prachtige zomerdagen en als ringers moeten we ons hierop aanpassen. Daarom stonden vanochtend Henk van der Jeugd, Robert Benjamins en Bernice Goffin om half 5 al klaar in het Dassenbos om de netten op te zetten zodat we vóór zonsopgang konden beginnen met ringen. Bij de eerste ronde werd er slechts één vogeltje gevangen, een jong winterkoninkje. Een slecht voorteken? Dat bleek wel mee te vallen!

De paar volgende rondes vingen we namelijk een prima hoeveelheid vogels. Opvallend aan deze tijd van het jaar is dat er erg veel jonge vogels worden gevangen. Recent uitgevlogen jongen zijn een beetje onhandig en komen regelmatig in lastige situaties terecht, zoals onze mistnetten. Gelukkig is dit een situatie waar ze ook weer pijnloos uit worden gehaald. Bovendien worden jonge vogeltjes altijd weer zorgvuldig in de buurt van hun vangplaats teruggezet zodat ze hun ouders weer makkelijk terug kunnen vinden. Vandaag hebben we jonge winterkoningen, boomkruipers, roodborsten, zanglijsters, merels, zwartkoppen en koolmezen kunnen ringen. Door hun ietwat pluizige uiterlijk en grote ogen zagen deze kleintjes er allemaal erg schattig uit.

Een van de gevangen jonge vogels was echter wat minder schattig: de grote bonte specht. Spechten hebben uiteraard een bijzonder krachtige snavel om op hout in te hakken, maar bij gebrek aan hout wordt er ook fanatiek ingehakt op de handen van de ringer. Dit gaat dan ook gepaard met een flink kabaal. Moederspecht, die naast haar jong in het net hing, deed zelfs nog iets beter haar best om korte metten te maken met ons alle drie. Geef haar eens ongelijk!

Behalve de jonge vogels werden er ook nog wat leuke volwassen vogels gevangen: zo hing er onder andere een tuinfluiter in het net. Dit vogeltje, verwant aan de wat bekendere zwartkop, is egaal bruin gekleurd maar maakt zijn bescheiden uiterlijk goed met een indrukwekkende zang. De tuinfluiter komt elk broedseizoen enkele keren voorbij in het Dassenbos maar blijft altijd leuk om tegen te komen.

Even later vingen we nog een interessant vogeltje: een tjiftjaf. Of toch een fitis? Die laatste wordt in het Dassenbos een stuk minder vaak gevangen. De tjiftjaf en de fitis lijken erg veel op elkaar en zijn in de hand alleen aan enkele zeer subtiele kenmerken te onderscheiden. De vogel was al geringd, dus door het ringnummer op te zoeken konden we terugvinden hoe we de vogel eerder gedetermineerd hadden. Maar wat bleek: de vogel was geringd als een tjiftjaf en later weer teruggevangen als een fitis! In onze ogen had deze tjifitis dus een behoorlijke identiteitscrisis, maar met wat nader onderzoek kwamen we tot de conclusie dat dit toch echt een tjiftjaf moet zijn. Mysterie opgelost.

Al met al was het vandaag dus nog een behoorlijk gevarieerde dag geworden. De hoeveelheid en conditie van de vogels laat zien dat de vogels in ons gebied gelukkig prima om lijken te kunnen gaan met de huidige droogte, een fijne gedachte. Als extra bijkomstigheid heeft Henk nog een aantal zwartkoppen kunnen voorzien van nieuwe geolocators. Hopelijk vangen we ze volgend jaar weer terug zodat we meer kunnen leren over deze dappere wereldreizigers.

Tekst door Bernice Goffin en foto’s door Robert Benjamins

vanggegevens van vandaag

vangstresultaten 2018 2017 2016 2015 2014 2013