Afgelopen Zaterdag zijn Henk van der Jeugd, Wender Bil, Corné van der Linden en Kim Peterse  weer het Dassenbos ingegaan voor een ringsessie. De groep is bewust klein gehouden, want Henk zelf moest zo nu en dan even weg en kon ook niet tot het einde blijven.

Bij aankomst bleek het niet onze dag te worden. Eén van de netten was door een nog onbekende oorzaak behoorlijk beschadigd geraakt. Een aantal lijnen was gebroken en moest ter plekke weer worden geregen en geknoopt. Een tijdrovend en frustrerend klusje. En als klap op de vuurpijl begon het ook nog eens te regenen. Bij het ingaan van de eerste vangronde was het net nog steeds niet volledig gerepareerd, waardoor er besloten werd de groep op te splitsen. Henk en Wender namen het ringen van de vogels voor hun rekening en Corné en Kim de reparatie van het net. Het net was pas weer operationeel na ingang van de tweede ronde. Maar de inspanning werd beloond! Nog voor het net helemaal klaar was hing er al een roodborst in.  

De regenbui was gelukkig maar van korte duur en maakte geleidelijk plaats voor een zonnetje. De vogels vielen ook niet tegen. Maar liefst drie merels en twee zanglijsters hebben we mogen vangen voor het Usutu-project. Sinds de herstart van deze blog hebben we maar 1 positieve uitslag van het lab teruggekregen, wat betekent dat de bemonsterde vogel besmet was met het Usutu-virus. Het betrof een eerstejaars vrouwelijke merel van vorige week (12 oktober). Tegen alle verwachtingen in kregen we een negatieve, en dus een usutu-virus vrije, uitslag terug van de erg ziek uitziende merel van 29 september. Zo zie je maar weer dat we nog niet alles weten van deze ziekte en dat onderzoek ernaar dan ook erg belangrijk is.

Tegen de laatste ronde vertrok Henk naar zijn afspraak, waarbij Wender zijn positie als hoofd-ringer innam. En dat mag Henk wel vaker doen (sorry Henk), want die ronde hebben we met maar liefst 21 vogels onze dag-vangst meer dan verdubbeld! Bij deze forse lijst behoorde veel kool- en pimpelmezen, maar ook roodborsten, een paar vuurgoudhaantjes, een boomkruiper, een grote bonte specht en de tweede glanskop van dit jaar. Wat een mooie afsluiting!

In totaal hebben we vandaag 38 vogels gevangen, verdeeld over 11 soorten. Deze zijn op trektellen.nl te vinden. Tegenwoordig kan je daar al onze vangsten volgen en wordt er ook hard gewerkt om met terugwerkende kracht al onze ringvangsten in te voeren. Zowel 2017, 2016 als 2013 zijn nu geheel up-to-date en hebben we al een mooie start gemaakt aan 2014. 

Kim Peterse

Onze vangsten zijn terug te vinden op trektellen.nl:

vanggegevens van vandaag

vangstresultaten 2017 2016 2015 2014 2013