In Nederland worden wilde vogels gevangen en geringd door zo’n 550 ringers: 130 professionele onderzoekers en 420 vrijwilligers. Vogels ringen mag alleen met een machtiging van Vogeltrekstation. Om een machtiging te verkrijgen, moet u een opleiding volgen bij een ringer.

Is ringen iets voor mij?

Als u nog niets weet over het ringen van vogels en benieuwd bent of dit iets is waar u plezier in kunt hebben, neem dan eens contact op met een vogelringstation bij u in de buurt, en vraag of u een dagje mee mag lopen. Er wordt gewerkt aan een lijst van vogelringstations, zodra deze beschikbaar is, wordt deze hier geplaatst.

Het ringen van vogels is niet zomaar een hobby. Ringers zijn ontzettend toegewijd en investeren veel tijd en energie in het ringwerk. Dit komt omdat ringers het ringen van vogels prachtig werk vinden, maar het komt ook omdat Vogeltrekstation eisen stelt aan de kwaliteit en wetenschappelijke waarde van het ringwerk. Doorgaans betekent dit dat er met vaste intervallen moet worden geringd, maar het kan ook zijn dat er in korte tijd heel veel werk moet worden gedaan in bepaalde seizoenen. Houd hier rekening mee bij het bedenken of u aan een ringersopleiding wilt beginnen.

Starten met de opleiding

Om een opleiding te starten, moet u goedkeuring krijgen van Vogeltrekstation. U dient een aanvraag in met een opleidingsplan, en dat moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moet u bijvoorbeeld een mentor hebben en daarnaast nog twee andere opleiders. Ook moet u een idee hebben van hoe uw opleiding eruit gaat zien, en aan wat voor soort projecten u deel wilt nemen. Lees meer over de opleiding en over de aanmeldingsprocedure.

Afronden van de opleiding

Na minimaal twee jaar en een minimum aantal gehanteerde vogels, kan uw mentor bij ons aangeven dat u klaar bent voor uw eigen machtiging. Hiervoor moet u een theorie-examen afleggen (dat gaat nu uitsluitend over GRIEL, een volledig theorie-examen is in de maak), en een praktijkexamen afleggen bij een examinator. Heeft u opleiding gedaan in twee soortgroepen, dan moet u per soortgroep een praktijkexamen afleggen. Lees meer.

Als u succesvol examen heeft gedaan, dan ontvangt u uw eigen machtiging. U mag nu zelfstandig vogels ringen!