Op zaterdag 18 maart 2023 organiseert NESTKAST, het landelijke NEtwerk voor STudies aan nestKASTbroeders een zogenaamde “onderzoekjesdag”. Op die dag kan iedereen zijn eigen bijzonderheden, onderzoekjes en opmerkelijke verhalen, die gedaan zijn met nestkasten, kwijt.  

Nestkasten zijn bij uitstek geschikt om de vogels, maar ook insecten en zoogdieren, die daar in broeden en leven van dichtbij te bestuderen. Daarbij worden soms bijzondere zaken gezien zoals bijvoorbeeld gemengde legsels, heel vroege of heel late eileg, of misvormde jongen.

Maar je kunt ook actief een eigen onderzoekje doen: sommige controleurs hangen gekleurde strookjes wol op in het bos om te kijken welke kleur ze later in het nest terug vinden, of maken speciale nestkasten voor bepaalde soorten of hangen normale kasten op in een speciaal gebied. Of misschien heb je 30 jaar een nestkastje op dezelfde plek hangen en heb je een overzicht gemaakt van wat er in precies die ene kast gebeurd is! 

Dit jaar sluit Vogeltrekstation aan bij deze dag met de jaarlijkse Projectendag. Hierbij worden de projecten zoals RAS, CES, Ring-MUS, NESTKAST en zoönose besproken. 

Onder andere op het programma:

Marcel Visser – Lange termijn nestkasten onderzoek op het NIOO-KNAW

Leo Ballering – NESTKAST resultaten 2022

Hans Vlottes – Nestkasten in agrarisch landschap van Beemte-Broekland

Christiaan Both – Nestkasten onderzoek aan RU Groningen

Mirjam Lambermon – Laat me met rups! Wat doet preventief spuiten tegen de eikenprocessierups met onze mezen?

Jens Tamminga – Blokkasten yn Hearrenfean.. Yn relaasje mei de ikeoptochtjûkrûp

Arnold van den Burg – Verzuring problematiek bij mezen

Henk van der Jeugd – Project resultaten 2022 (RAS, CES, Ring-MUS, zoönose)

William van Lint - RAS Kievit

Kom je ook? 

Controleer je nestkasten en is je iets opvallends opgevallen of heb je een klein onderzoekje gedaan dat je eigenlijk wel eens wilde delen maar er nooit de gelegenheid voor gehad? Dan kan dat uitstekend op deze dag, hoe klein het onderwerp ook is en in welke vorm je het wilt presenteren, het doet er niet toe!  

Wil je gewoon luisteren en inspiratie of ideeën opdoen, geen probleem natuurlijk, ook dan ben je van harte welkom! 

Datum en tijd: Zaterdag 18 Maart 2023, vanaf 10:00 uur tot mogelijk 16:00 uur, koffie en thee zijn aanwezig, wel zelf een lunch meenemen 

Locatie: NIOO-KNAW, Droevendaalsesteeg 10, 6708 PB Wageningen 

Aanmelden is verplicht, dit kan via het aanmeldformulier onderaan deze pagina  en laat even weten als je iets wilt presenteren: nestkast@nioo.knaw.nl 

Klik hier voor het aanmeldformulier!