Huismussen laten zich, eenmaal gevangen, bijzonder moeilijk terugvangen. Om toch voldoende gegevens van huismussen binnen ring-MUS binnen te krijgen kan gebruik worden gemaakt van kleurringen.

Om overlap met naburige ring-MUS projecten te voorkomen worden per stad of regio kleurring-schema's opgesteld door Vogeltrekstation. De kleurringen dienen strikt volgens het aan u toegewezen schema te worden aangelegd. De instructies en een lijst met kleurringcombinaties waarop u zelf kunt bijhouden welke combinaties u gebruikt heeft wordt uitgegeven door Vogeltrekstation. Daarnaast is er een korte handleiding die omschrijft hoe u de kleurringen binnen GRIEL kunt invoeren.

De aflezingen van de kleurringen van uw Huismussen kunt u als terugvangsten invoeren in GRIEL. Bedenk daarbij dat u snel heel veel aflezingen kunt verzamelen als u wilt en daardoor vervolgens een grote hoeveelheid invoerwerk dient te doen.

Buurtbewoners kunnen u helpen

Door gebruik te maken van kleurringen, worden de mussen individueel herkenbaar en kunnen ze op een afstand worden herkend. Vervolgens is het mogelijk met behulp van een verrekijker, telescoop of foto-toestel om de individuele vogels te herkennen. Voor degenen die het leuk vinden is het volgen van de gekleurringde mussen een boeiende bezigheid. Zie ook de informatiefolder: project Ring-MUS - informatiefolder voor buurtbewoners.

De ge(kleur)ringde mussen zijn met wat geluk zelfs met het blote oog te herkennen en iedere waarneming is nuttig. U zult als uw ‘eigen’ mussen in de tuin op den duur kunnen herkennen. Maar pas op: dit kan verslavend zijn! Maar ook als de poes een geringde vogel pakt of wanneer er een vogel tegen het raam vliegt kunt u als buurtbewoner het nummer van de ring doorgeven. Het ringen van vogels heeft namelijk alleen zin als de ringen ook worden teruggemeld. Wilt u meehelpen dan is het belangrijk voor de Huismussen de volgende gegevens te noteren. 

  • De locatie (adres + woonplaats)
  • De datum
  • Het geslacht
  • De kleurringcombinaties (zie voorbeelden hieronder)

Het is belangrijk om bij het noteren van de kleurring-combinatie uit te gaan van links of rechts gezien vanuit de vogel!

U kunt ook het waarnemingsformulier downloaden en ons mailen of de huismus melden via ons online web-formulier.

 

Voorbeelden kleurring-combinaties

      

 

 Vrouw

     

 Man

   
  Links Rechts     Links Rechts
Boven rood rood   Boven rood groen
Onder groen metaal   Onder wit metaal
  • Foto's: J. Leferink (links) en M. van Leeuwen (rechts)

Pers

Er is ook regelmatig interesse voor het ring-MUS project door de pers, zo verscheen er een artikel in de Stentor van 2 augustus 2011 over het ring-MUS project van Jan van Dijk in Zwolle.